Encara no coneixes la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú?


Descobrint la Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú: Un Viatge per la Història, la Cultura i la Societat Catalana


La Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú és un dels racons més encantadors d’aquesta ciutat costanera situada a la comarca del Garraf. Aquest indret no només destaca per la seva bellesa arquitectònica, sinó també per la seva riquesa històrica i cultural. En aquest reportatge, t’invitem a descobrir-la.


L'Arquitectura Majestuosa de la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú

El primer que crida l’atenció en arribar a la Plaça de la Vila és la seva imponent arquitectura, que ha estat extensament copiada per la majoria de municipis caribenys. Quan hom hi accedeix acostuma a pensar que s'ha endinsat en una plaça cubana. Més enllà de la realitat, el cert és que pots passejar per qualsevol població cubana pensant-te que segueixes estant a Vilanova i la Geltrú.

Els edificis que l’envolten presenten una harmonia estètica que combina façanes històriques amb una porxada elegant. Aquesta última, als anys 90 era habitada per punkis amb kalimotxos, i ara han estat desplaçats per hipsters que beuen cervesa industrial de tirador a 3€.

Dels edificis, el més destacats és l'ajuntament, un edifici neoclàssic del segle XIX. La seva façana imponent i el seu rellotge són símbols icònics de la ciutat.


La plaça de la Vila de Vilanova és un Viatge per la Història

La Plaça de la Vila ha estat testimoni de nombrosos esdeveniments al llarg dels segles, convertint-se en el centre neuràlgic de la vida cívica de Vilanova i la Geltrú. 

Va començar sent un Convent dels Frares Caputxins, fins que el van comprar Josep Parellada i Manel Eduard Martifoll al 1845. Després passà a mans de Josep Tomàs Ventosa, que al 1851 el va enderrocar per construir-hi un col·legi. Aquell mateix any, el senyor Ventosa va donar part dels terrenys al municipi i es va començar a configurar l'actual plaça. 

El monument al mig de la plaça, en honor a Josep Tomàs Ventosa i Soler, es va col·locar l'any 1883; i dos anys més tard, l'arquitecte municipal, Bonaventura Pollés i Vivó va realitzar un plànol per urbanitzar la plaça.

Cada racó de la plaça respira història, convidant els visitants a fer un viatge en el temps. Si hom para atenció, encara pot escoltar el toc de corneta per anunciar la declaració de l'estat de guerra a l'arxipèlag canari, en el cop d'estat del 1936, des d'aquesta plaça:


La plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú és vida

Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú a ritme de swing

Un dels encants més grans de la Plaça de la Vila és el seu ambient animat. És un punt de trobada per a residents i turistes, que es reuneixen per gaudir de la vida social i si poden, i aquell dia tenen sort, s'asseuran en una de les terrasses per deixar-s'hi la setmanada.

Has de saber que si t'endinses a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú hi trobaràs sempre gent ballant a ritme de swing, a qui hauràs d'esquivar per poder avançar.




Aquest ambient viu i acollidor fa que la plaça sigui un lloc perfecte per relaxar-se i submergir-se en la vida quotidiana de la ciutat.


La plaça de la vila de Vilanova i la Geltrú és el Centre de la Festa

Un Tast Autèntic de Cultura Catalana

Si penses que la Plaça de la Vila és només un bon lloc per fer el vermut, espera't a veure-la durant les festes. Què quan són les festes? Doncs cada cap de setmana!

Durant la Festa Major, la plaça es transforma en un centre d’activitats amb concerts, balls populars i altres celebracions tradicionals. Per Carnaval hi podràs viure la Guerra de Caramels, per la Fira de Novembre descobriràs estands de coses que no saps per a què serveixen, i durant l'època de Nadal hi trobaràs paradetes d'artesania i un pessebre fabulós.


Guerra de caramels del Carnaval de Vilanova i la geltrú a la plaça de la vila


Una plaça de 9

L'1 d'agost, a la festa major de Vilanova, els Bordegassos van carregar el seu primer castell de nou: un tres carregat que va anar seguit del quatre de vuit amb l'agulla, el cinc de vuit i el pilar de set. Tots aquests darrers descarregats. La Mercè va tornar a ser màgica pels vilanovins, que van descarregar el seu primer tres de nou.


La plaça de la vila de Vilanova és el punt de partida per a conèixer la ciutat

La seva ubicació cèntrica fa que la Plaça de la Vila sigui un punt de partida ideal per explorar altres atractius de Vilanova i la Geltrú; com el Museu del Ferrocarril; la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, lloc de residència de la Mòmia Nesi; o el Museu Romàntic Can Papiol, la residència consistorial del sr. batlle.


A més, les platges properes ofereixen una escapada perfecta durant els mesos d’estiu. Actualment es troben a 1 quilòmetre aproximadament, però si t'esperes una mica, i amb l'ajuda del canvi climàtic, ben aviat el mar estarà a tocar de la plaça de la Vila. Ja ho vaticinava Costa Cruceros al 2017:



La plaça de la Vila de Vilanova és el lloc ideal per practicar-hi esport.

Pels nivells de lliscament que requereix una pista de Cúrling, la regidoria de Promoció Econòmica de la ciutat va proposar adaptar la plaça de la vila de Vilanova i la Geltrú per la pràctica d'aquesta disciplina olímpica, en els Jocs Olímpics d'Hivern.


Pràctica del curling a la plaça de la vila de Vilanova i la Geltrú


Però no només és apte pel Curling. Durant anys va hostatjar una magnífica pista de gel, i el dissabte de Carnaval també pots arribar-hi a veure competicions d'altres disciplines esportives que encara no són olímpiques.



La plaça de la vila és l'hàbitat d'espècies autòctones de Vilanova i la Geltrú

Qualsevol infant vilanoví sap que en una de les palmeres de la plaça de la vila hi resideix un personatge il·lustre de la ciutat, en Dolcet

En Dolcet, el caramel que volia sortir a les comparses

La història d'en Dolcet és una narració que explica les aventures d'un caramel que somiava amb participar a la comparsa, una de les activitats més emblemàtiques del Carnaval de Vilanova. Ho va aconseguir al 2006, i des d'aleshores viu en una de les palmeres de la plaça de la vila.



En resum, la Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú és molt més que un lloc turístic; és una experiència gentrificant! Véns per la història i l’arquitectura, però et quedes per l’ambient, les festes i, sobretot, les rialles. Visitar-la és submergir-se en una barreja perfecta de passat i present.


Segueix-nos a whatsapp
Segueix el diari Foll al canal de Whatsapp




Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris