Descobreix l'origen del diari Foll. Qui era Manel Eduard Martifoll?

Manel Eduard Martifoll Llobera, el creador del diari Foll


Enguany celebrem l'aniversari de la creació del diari El Foll, una publicació satírica que ha deixat una empremta indeleble al paisatge cultural de Catalunya. Fundat per Manuel Eduard Martifoll Llobera, destacat escriptor satíric nascut el 23 de febrer de 1821 a Vilanova i la Geltrú, Martifoll no només va ser un prolífic escriptor sinó també un defensor compromès dels drets dels treballadors.


Criat per Manel Martifoll Escofet de Fondo Somella i Francisca Lloveras Rivera de la Geltrú, la vida primerenca de Martifoll es va caracteritzar per la recerca de l'educació en pedagogia i psicologia a Barcelona. La seva passió per les arts el va portar a assistir classes a l'Escola de Belles Arts, on va perfeccionar les seves habilitats en il·lustració i caricatura.


La carrera literària de Martifoll va començar a la dècada de 1840 sota el pseudònim "Befa", contribuint amb endevinalles i passatemps a diversos setmanaris barcelonins. El 1843, al costat del seu col·laborador Francesc Xavier Bertran Petit, va llançar La Roma Roja a Vilanova i la Geltrú, seguida per L'Espigall el 1844, tots dos reflectint els seus ideals llibertaris i la seva agudesa satírica, malgrat ser ambdues publicacions efímers.


El 1849, Martifoll va fundar El Foll diari, un diari que esdevindria el seu llegat durador. Conegut per la seva sàtira punyent i comentaris polítics incisius, El Foll va guanyar popularitat sota la ploma de Martifoll fins a la seva mort el 1879. Tot i que eventualment va cedir les tasques editorials per la seva vida política i social activa, la influència de Martifoll va persistir a través dels seus successors.


Més enllà del periodisme, Martifoll va ser un il·lustrador destacat i dramaturg, les seves obres adornant nombroses publicacions i calendari. Els seus talents còmics s'extendien fins a escriure sermons de Carnestoltes, mostrant la seva versatilitat i humor en capturar l'esperit del seu temps.


L'activisme polític de Martifoll va culminar en el seu mandat com a regidor a Vilanova i la Geltrú el 1870, on la seva defensa enèrgica sovint va enfrontar-se amb l'establishment, portant a la seva expulsió de les reunions del consell en diverses ocasions.


Martifoll va morir als 58 anys a causa de la cirrosi, deixant un llegat ric com un dels escriptors més estimats de Catalunya i un ferri defensor de la justícia social. Mentre Vilanova i la Geltrú commemora l'aniversari d'El Foll, les contribucions de Martifoll continuen ressonant, recordant-nos el poder durador de la sàtira i el valor de desafiar l'autoritat.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris