Vilanova avança enrere amb la ronda Europa

Ah, Vilanova i la Geltrú, la ciutat que solia ser un far de modernitat i eficiència.

Amb els fons europeus del programa Next Generation es van transformar les humils rotondes de la ronda d'Europa en rotondes holandeses i turborotondes. Aquestes obres de l'enginyeria viària no només van fer la vida més fàcil per als conductors, sinó que també van oferir seguretat als vianants i ciclistes. I tot això, amb un cost ínfim per a la ciutat, perquè Europa va decidir que ens estimava prou com per pagar la factura.


Vilanova recupera els dos carrils en un tram de la ronda Europa


Però no tot són flors i violes en aquest paradís de la pacificació del trànsit i de dirigir-nos cap a ciutats més amables. Al juny del 2023 entra en escena el nou govern de Vilanova i la Geltrú, amb una idea brillant: desfer tot aquest progrés. Sembla que algú a l'ajuntament va decidir que les rotondes innovadores eren massa avantguardistes per a una ciutat com la nostra. Per descomptat, aquesta decisió no té cap base tècnica. No, senyors, això és una victòria per als comentaristes de Facebook i els seus mems carregats de nostàlgia per una època més senzilla.


I mentre Sant Pere de Ribes es dedica a unir la seva comunitat amb carrils bici, nosaltres fem marxa enrere, literalment. Qui necessita carrils bici quan pots tenir més trànsit de cotxes amb motors de combustió? Ah, el dolç aroma de la gasolina al matí, un recordatori constant que vivim en una era daurada... del segle passat.


Per descomptat, revertir aquestes millores no és gratis. No només haurem de tornar la subvenció europea, sinó que també pagarem per desfer el que ja hem fet. És com una venda especial: paga un cop per la innovació i un altre cop per la regressió! Tot un negoci rodó, si és que em permeteu la ironia.


I qui pot oblidar les paraules del senyor Juan Luis Ruiz, l'home que fa un any cridava als quatre vents que fer obres a la rotonda de la ronda Europa amb l'avinguda Eduard Toldrà just abans de l'estiu era una bogeria? Ara, ja com a alcalde, sembla que ha decidit que repetir l'error no és suficient; cal amplificar-lo. De debò, no hi ha res com una mica de caos estival per mantenir la gent desperta i atenta.





Així doncs, aquí estem, veient com un canvi de govern pot convertir una ciutat progressista en un museu de males decisions. Els nostres líders haurien de protegir i ampliar les millores en infraestructura, basant-se en criteris tècnics i evidències, no en les opinions volàtils de les xarxes socials. Però, clar, això seria massa sensat. Per ara, només podem esperar que en la propera moda viral no decideixin substituir els semàfors per senyals de fum.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris