El diari Foll: 175 anys de sàtira a Vilanova i la Geltrú



El diari Foll, rederent català de premsa satírica, enguany celebra el 175è aniversari



Enguany, El Foll, el venerable diari de premsa satírica que ha estat el referent de l'humor a la ciutat i el més antic a nivell mundial, celebra amb gran esplendor el seu 175è aniversari. 

Des de les seves humils arrels fins a esdevenir una icona indestriable del teixit cultural local, El Foll ha estat la veu irònica que ha acompanyat generacions senceres.


La història del diari El Foll


Fundat el 1849 per Manel Eduard Martifoll Llobera, ha viscut en la clandestinitat fins al 2021, quan la societat Vilanova Folla en va fer l'edició digital.

Va ser conduit en el seus orígens per Llorenç de Cabanyes i d'Olzinelles, i més tard per Josep Verdú Feliu abans de dirigir 'Lo carril de Vilanova', moment en que va passar a mans de la Cuyna Vella fins a la dissolució de l'entitat, al 1895. Va ser aleshores quan la redacció es traslladà a l'Havana gràcies a Pere Giralt Alemany. Des d'allí es va seguir publicant trimestralment, i enviant de forma regular la publicació fins al port de Vilanova.

Al gener de 1908, amb la mort de l'Avi (el setmanari), Ramon Capmany acordà amb Pere Giralt el retorn de la redacció del Foll a Catalunya, però la seva seu restà en l'anonimat encara fins a dia d'avui.
Durant aquests 174 anys d'història sempre s'ha pogut llegir de forma completament gratuïta, cercant el finançament des del seu retorn a Catalunya a través de donants anònims.




Vilanova i la Geltrú commemora 175 anys de riures i irreverències


La celebració del 175è aniversari esdevé una festa per a tota la comunitat. El director actual d'El Foll expressa la seva gratitud envers els lectors/ lectores i persones col·laboradores que han contribuït a mantenir viva la flama de la sàtira durant tots aquests anys. "El Foll ha estat més que un diari; ha estat una part fonamental de la identitat de Vilanova i la Geltrú. Agraïm la confiança i la rialla compartida amb tots els qui han estat amb nosaltres en aquest viatge humorístic."

La celebració continuarà amb esdeveniments especials, col·laboracions amb artistes locals i, per descomptat, amb l'esperada edició aniversari que promet portar més somriures i reflexió irònica als lectors fidels i als nous adeptes d'aquesta venerable institució de la premsa satírica.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris