Ad Code

Responsive Advertisement

El drac del Nona és fals


Diferents fotografies revelarien que a dins hi ha una persona que el porta i el fa ballar.

El drac del Nona de Vilanova i la Geltrú és fals



El Drac de Vilanova i la Geltrú no és una única bèstia, sinó un títol que han gaudit diversos dracs que al llarg de la història han encapçalat els cercaviles de la Festa major de la ciutat.


Fins a dia d'avui coneixem l'existència de fins a 4 dracs, però a l'antigor en deurien existir més.


Actualment tenim constància escrita (i gràfica) de l'existència de fins a quatre dracs. El primer va ser l'atleta, qui va aprofitar una competició olímpica a Barcelona per marxar a l'exili amb el cop d'estat franquista; el segon va ser el de la postguerra i dels primers que van gaudir de la jubilació; el tercer va ser el del Nona, un drac geperut i malgirbat que la ciutadania de Vilanova i la Geltrú aviat va arraconar; i el quart i últim és la Mairena, el drac actual que ens del·laïta amb la seva simpatia i bon humor.

Drac antic de Vilanova i la Geltrú


El drac del Nona


El conegut drac del Nona va ser un drac que va aparèixer a Vilanova i la Geltrú quan el drac de la postguerra va decidir jubilar-se. Va rebre el nom de Nona ja que era el sobrenom del seu ensinistrador, Josep Cardona 'Nona' de Mataró. Però com a bon mataroní, aquest drac era capgròs, i a més a més una mica geperut, de manera que no era prou estimat per la ciutadania i només va estar actiu del 1981 al 1991, moment en que el van empresonar en un calabós municipal.

Uns anys més tard va trobar-se el cos decapitat, i a finals del segle XX el cap va aparèixer al traster del Círcol Catòlic.


Recuperació del drac


Al 2021 el drac es trobava en estat de salut molt fràgil, bàsicament perquè tenia el cap separat del cos, i es temia pel risc de perdre's irremediablement. És per això que es va crear un projecte de micro-mecenatge per pagar-li un procés de rejoveniment a Turquia.

Després d'un any immers en diferents banys, avui diumenge ha tornat eufòric a la ciutat que el va desterrar de les cercaviles i silenciar en un soterrani fosc i humit.

Dracs antics de Vilanova i la Geltrú al castell de la Geltrú




S'encén la polémica


Sembla ser que el Nona no és un drac de veritat, sinó una figura de cartró. O això és el que demostrarien diverses fotografies preses en la 1a Trobada de Bestiari per perdre el cap.

Drac del Nona a la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú


 
De ser cert, es desconeix si l'operació d'ajuntar el cap i el cos no va anar prou bé, o si el drac de veritat va decidir quedar-se a Turquia, però avui s'hauria evidenciat una de les estafes més fragants de la cultura popular després del timo del foc fred o de fer creure que els tabalers del Drac de la Geltrú no són una batucada encoberta.

El cas ja està en mans de la Dragons Research and Restraint Bureau, qui deliberarà sobre la seva naturalesa i en realitzarà un informe.

Arribada del Drac del Nona a Vilanova i la Geltrú



S'espera un comunicat oficial de l'ajuntament per aclarir els fets.











Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris