Ad Code

Responsive Advertisement

Vilanova tindrà només 2 cercaviles durant la Festa Major

El consistori vilanoví treballa per poder encabir la festa grossa de la ciutat dins les restriccions a nivell de la COVID-19.

Pendents de les declaracions de la regidoria de cultura de la ciutat, la única informació que tenim fins al moment seria l'execució de dues cercaviles, les conegudes cercavila de la vigília (el dia 4 d'agost a la tarda) i la cercavila del Vot del Poble (el dia 5 d'agost al vespre), en formats diferents per poder adaptar-les a les mesures de protecció decretades per la Generalitat de Catalunya.

Colla Jove del Ball de Bastons de Vilanova i la Geltrú

Sembla ser que la primera opció amb la que va treballar l'equip tècnic de cultura, després del cigaló de quarts d'11, va ser la de crear una rua al llarg de la Rambla, on els diferents entremesos del cercavila ballarien damunt de carruatges i carrosses tirades per cavalls. D'aquesta manera els pobres animals que no van poder passejar als Tres Tombs ho podrien fer ara. Però els diferents grups de gralles i flabiols s'hi van oposar frontalment per la dificultat de tocar en aquestes condicions.

Davant d'aquest entrebanc l'equip de savis i experts proposaria dos cercaviles més vivencials i gens allunyats de la realitat folklòrica de la ciutat.


Com seran els cercaviles de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú?


1. Allunyades del centre

Les dues cercaviles estaran apartades del poble per seguir en la línia de turisme familiar i de qualitat, evitant a la majoria de ciutadans i ciutadanes l'estridor del so de les gralles i l'olor a pólvora. Una bona ciutat dormitori no es pot permetre tenir activitats culturals cada cap de setmana, que omplin el centre de la vila i que entorpeixin la pau del veïnat. Ja s'han expulsat o eliminat tots els festivals, enguany seran els cercaviles, i de cara al proper estiu hi ha el projecte de traslladar el far a l'espai de l'antiga Griffi, perquè el seu llum no molesti el son dels nostres estimats veïns de segones residències. 

Recorregut de les cecrcaviles de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú al 2021

La Cercavila de la Vigília es durà a terme per la Rambla de Pep Ventura, aprofitant que els carrers del Llimonet tenen nomenclatura relacionada amb la cultura popular, i la Cercavila del Vot del Poble es durà a terme a la Rambla Sant Jordi, on també s'hi celebra el Mercat de Segona Mà i d'Intercanvi.


2. Espectadors asseguts en cadires

Les persones que vulguin gaudir de la cercavila, amb tots els seus balls, figures i entremesos, s'ubicaran al centre d'ambdues rambles. Mentre no canviïn els protocols de seguretat, aquests ho faran asseguts en cadires i amb les mesures vigents: 1'5m de distanciament, mascareta sempre posada, i mans netes.

Creació d'un Sambòdrom per les cercaviles de la festa major de Vilanova i la Geltrú


Segons algunes fonts no confirmades, el consistori estaria valorant la creació d'una infraestructura, als vorals d'una de les dues rambles, semblant al Sambòdrom de Rio de Janeiro, per on desfilarien els balls durant les cercaviles. S'anomenaria Cercavilòdrom.


3. Reserva i control d'aforament

Per accedir a una de les dues cercaviles, o al mateix Cercavilòdrom, caldrà fer la corresponent reserva a través de la web d'Escena Vilanova. Pendents de saber el procés d'adquisició de les entrades, sembla que caldria estar empadronat a Vilanova i la Geltrú, cada bombolla només podria ser espectadora d'un dels cercaviles i, a través d'una petita prova d'accés, caldria acreditar un mínim de coneixements sobre el patrimoni festiu de la ciutat.

Aquesta burocràcia es reduiria en el moment en que entrés en vigor el carnet VTV.


4. Foc fred i trabucaires muts

Per evitar malestar entre les persones espectadores o la resta de veïns que no hagin volgut desplaçar-se a veure les cercaviles, el Ball d'en Serrallonga seria insonor, i a canvi els trabucs anirien equipats amb làsers, simulant una versió distòpica de la llegenda del bandoler.

Ball d'en Serrallonga de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú amb una pistola blàster


Per altre banda, els balls i figures de foc aniran equipades amb el famós foc fred, un invent fruït de la intel·ligència militar (segon oxímoron de la frase) que no crema.


5. Barres de bar de la pabordia

Per poder assumir la despesa de les Festa Major i, al mateix temps, proveir d'hidratació i refrigeració als espectadors i espectadors de les cercaviles, s'instal·larien 3 o 4 barres de bar a diferents punts de les rambles.

Tot i això, els bars de la plaça de la vila ja han anunciat que, per no trencar amb la tradició de poder fer competència deslleial a la barra de la Festa Major, si això és així enviaran un exèrcit de Beermans: joves carregats amb un dispensador de cervesa a l'esquena per poder-la servir freda al mateix lloc on està assegut l'espectador/espectadora.


6. Processó amb la Mare de Déu de les Neus

Ja fa uns anys va sortir la proposta de fer sortir la Mare de Déu de les Neus de la seva capella a l'Església de Sant Antoni Abat, però aquesta no va prosperar. Sembla ser que amb l'excusa de la Covid19 també hi hauria un replanteig de passejar la nostra patrona al final de la cercavila del Vot del Poble.


7. Cercavila amb velocitat limitada

Seguint les directrius de la DGT, i al fer els cercaviles en vies urbanes d'un sol carril, la velocitat màxima que podrien agafar els balls i figures de la Festa Major seria de 30km/h.

La plataforma d'afectats hiperventilats de la Ronda Palacios no descarta treure una nova figura del bestiari popular: un cargol que, anant més lent del compte a mode de reivindicació, crearia un embús dins mateix del cercavila.

Cargol de Solivella


8. Convit a la festa

Sense saber-se encara qui seria la persona encarregada de conduir el Convit a la Festa, algunes fonts apunten que podria ser la direcció d'Estrella Damm, i aprofitar així per poder tenir unes mesures menys restrictives a la Festa Major, com en els festivals que aquesta marca d'alcohol patrocina durant l'estiu.


9. Experiència virtual

Les diferents figues i membres dels balls de la Festa Major anirien equipats amb càmeres d'acció (conegudes com a GoPro) per poder retransmetre en streaming la cercavila. 


El contingut es pretendria oferir a alguna plataforma de vídeos online i així poder costejar part del cost de la seva adquisició.


Des de l'equip de redacció del Foll seguirem atents a l'evolució del planteig de la Festa Major 2021 de Vilanova i la Geltrú.


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris