L'ocupació d'una part de la platja de Ribes Roges, per part del Corriol Camanegre, ha provocat que milers de gossos no puguin fer ús d'una part de les 8 platges que hi ha a la ciutat.
(Autor de la fotografia original: Davidvraju) |
Degut a l'arribada del Corriol, des d'inicis de març, no es pot anar a la platja de Ribes Roges amb gossos, entre la passarel·la de la Pasífae (la vaca) i el dic de Ponent (la Daurada), ja que hi comencen les mesures de protecció de la posta.
La prohibició de portar gossos a la platja de Ribes Roges es complementa amb altres mesures com el reforç i recol·locació de les tanques de protecció, algunes actuacions a la sorra i la col·locació de senyals informatives; en coordinació amb la Generalitat i els agents rurals.
"Claro, como tiene crios ya no se le puede echar." Declara un dels gossos afectats.
Qui és el Corriol Camanegre?
El Corriol camanegre, Picaplatges camanegre (a les Pitiüses), Tiruril·lo camanegre (a Mallorca), Passarius, Kentish plover (en anglès), Chorlitejo patinegro o mierda-pajaro-que-no-me-deja-pasear-al-perro és un ocell estival limícola que ja fa alguns anys nidifica a la desembocadura del torrent de Sant Joan.
"Nidifiquem aquí perquè així podem escapar-nos de festa a les discoteques i pubs del Dic de Ponenent." Declara una senyora Corriol.
Al ser una espècie protegida l'Administració Local ha de garantir-ne l'espai de nidificació, tant si aquest decideix nidificar en un raconet d'una platja perifèrica com si es planta al bell mig de la platja més concorreguda de Salou.
Una favela a la platja de Ribes Roges
La problemàtica principal rau en que els gossos i gosses de la ciutat (incloent-hi aquí també els Yorkshires i Chihuahues) creuen que el sistema litoral és un lloc de trobada i d'esbargiment com un pipican qualsevol, fet que ha provocat malestar a una part de la comunitat gossaire de la ciutat. I encara més quan s'ha reduït la seva època d'esgambi uns mesos degut a l'arribada del Corriol.
Tot i que des de la Regidoria de Medi Ambient es volia fer una taula de negociació entre ambdues parts, gossos i corriols, finalment han hagut de regir-se per la llei d'espècies protegides i prendre les mesures necessàries indicades per la Generalitat i els Agents Rurals.
"No sabem l'opinió del Corriol, el diàleg és clau." Declara un Setter Irlandès resident a la ciutat.
De fet el Regidor Gerard Llobet (PSC), a la Sessió 06/2017 Ordinària de Ple Municipal del 3 d'abril de 2017, arran de la Moció per demanar un espai delimitat i horari d’ús de les platges per a gossos en període estival (Exp. 31/2017-eMOC) presentada per la regidora Carmen Reina, ja plantejava la opció de delimitar durant tot l'any la desembocadura del Torrent de Sant Joan per protegir-ne les aus que allí habiten.
Els gossos a les platges
A la Sessió 06/2017 Ordinària de Ple Municipal del 3 d'abril de 2017, es va aprovar una moció per crear un espai delimitat per a gossos durant el període estival, però la realitat és que Esquerra Republicana, tot i estar ara al govern, segueixen sense acabar d'entendre perquè hi ha tanta problemàtica en que no hi pugui haver una platja adaptada als gossos, tal i com apuntava Adelaida Moya (Ple Municipal, sessió 06/2017, 1h52').
I la regidora de Medi Ambient, Marta Jofra (Capgirem VNG - CUP), des del 2016 (estant a l'oposició), tot i que en el seu moment proposava que els gossos poguessin fer ús de la majoria de platges de la ciutat, segueix repensant en els diferents usos que poden tenir les platges per compatibilitzar-ho tot (Ple Municipal, sessió 06/2017, 1h54').
0 Comentaris