Conjuntament amb Girona, Manresa i Sant Cugat, Vilanova és on es parla més català
Dues de cada deu persones no utilitzen mai el català a la feina o a l'escola i només tres de cada deu l'utilitzen sempre. Un 18,6% el parlen a vegades i un 32,6%, de manera freqüent. Això es desprèn de les dades d'un estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) que agafa informació de l'any 2021 i que evidencia un cop més el retrocés de l'ús social del català.En aquest sentit el castellà continua sent la llengua més parlada dins l'àmbit familiar entre els residents a Catalunya (81,1%) i entre els amics.
Competències en català
L'assoliment més destacat de les diferents competències en català es dona a la demarcació de Lleida, on el 97,2% de la població l'entén, el 93% el sap parlar, el 92,2% el sap llegir i el 86,3% el sap escriure. Entre els 23 municipis de més de 50.000 habitants, els que tenen uns valors més alts en totes les competències són Vilanova i la Geltrú, Girona, Manresa i Sant Cugat del Vallès.
Efecte crida de catalans
Davant la publicació d'aquest estudi, el govern tem que Vilanova i la Geltrú sigui víctima d'un efecte crida i s'ompli el municipi de verbs migrants irregulars.
L'ajuntament, en coordinació amb el Centre de Normalització Lingüística, ja preparen un pla de xoc que consta de:
Militaritzar fronteres i aixecar murs,
amb agents fronterers espanyols experts en bales de goma. Perquè està empíricament demostrat que a major militarització menor flux migratori.
Evitar els robatoris de feina.
Malgrat les i els immigrants ocupen els llocs de treball de menys qualificació i que suposen un buit al mercat laboral per tenir les pitjors condicions, el CNL prepara un pla de xoc amb cursos de català gratuïts per millorar les competències dels autòctons.
Prevenir l'augment de la delinqüència.
De cada 100 delictes, 74 són comesos per 'autòctons'. Tot i això s'incrementaran les batudes policials per raons lingüístiques i fonetiques.
Auditar les subvencions per evitar que se n'aprofitin.
Tot i que els números indiquen que només el 10% dels i les immigrants reben una renda mínima dinserció, i que sempre aporten més a l'Administració del que reben, un equip de tècnics se n'encarregaran d'auditar totes les ajudes perquè tothom sap que els números sempre es poden falsejar.
Frenar la invasió cultural i reduïr la manca d'adaptació als nostres costums.
La major temença amb la que es viu és que amb l'augment de catalanoparlants a Vilanova i la Geltrú passi a ser complicat parlar en castellà i, entre d'altres coses, hom no pugui demanar un "cafè con leche" en qualsevol terrassa de la rambla o poder-se expressar en la seva llengua al CAP.
Per evitar-ho es promocionarà encara més la Casa de Andalusia i la Casa de Castilla i León.
0 Comentaris