"Ens prenen el plàncton i les ajudes!” han cridat els peixos locals
Les aigües costaneres de Vilanova i la Geltrú han estat ocupades aquesta matinada per una manifestació multitudinària de lluços, que denuncien la “invasió” de balenes a la zona i reclamen mesures urgents contra el que consideren una amenaça a la seva forma de vida. Els manifestants, majoritàriament lluços, però on també s'hi ha vist més d'un llobarro, han acusat les balenes d’arribar al punt d’esperança marina “només per aprofitar-se dels recursos” i de “prendre’ls el treball”. Amb consignes com "Primer els nostres!" i "Fora balenes, salvem el Mediterrani!", la protesta ha generat un debat marí sense precedents.
“Abans vivíem tranquils, treballàvem per al nostre plàncton, criàvem els nostres alevins i teníem una vida digna”, declara un lluç adult. “Ara, amb tanta balena de fora, a nosaltres ens deixen sense res. És que se’ns riuen a la cara! Les balenes venen d'altres mars, ocupen el nostre espai i, per acabar-ho d’adobar, reben més ajudes que nosaltres. Això no pot ser!”
Els lluços afirmen que les balenes estan aprofitant-se del nou 'hope spot' de la fundació Mission Blue, i que ho fan sense aportar res a la comunitat local. “No paguen impostos, però bé que ocupen les millors posidonies i es queden amb tot el krill que hi ha”, lamenta un portaveu del moviment “Lluços Primer”, mentre sostenia una pancarta amb la consigna: “Si no ets del Mediterrani, no tens dret a la nostra alga.”
Els líders lluçaires han exigit al consistori marí que posi un límit a l’arribada de balenes. “Això és insostenible”, asseguren. “Venen d’arreu, algunes fins i tot de l’Atlàntic! És que així no hi ha mar per a tothom. Primer diuen que venen en cerca d’asil marí, que fugen dels plàstics i les xarxes, però després veus que arriben en grups, ho colonitzen tot i no s'integren".
A nosaltres ens deixen les restes.
Per si no n’hi hagués prou, els lluços critiquen les facilitats que reben les balenes. “Ens fan creure que són una espècie vulnerable, però nosaltres sabem que només ho fan per tenir preferència a l’hora de rebre ajudes, reproduir-se més ràpid i ocupar els millors bancs de sorra. Mentrestant, els lluços locals estem abandonats, sense cap mena de suport ni subvenció. Som peixos de segona al nostre propi mar!”, exclama un lluç indignat mentre aprofitava l'ocasió per buscar un cetaci que li fes les feines de casa per "quatre rals".
El conflicte marí està dividint profundament la comunitat subaquàtica de Vilanova. Alguns sectors de la fauna local demanen diàleg, mentre que altres advoquen per mesures més contundents, com la instal·lació de xarxes de control migratori o fins i tot la creació d’una barrera de corall per impedir l’entrada de noves balenes. El debat, lluny de resoldre’s, segueix sacsejant les aigües del Mediterrani.
0 Comentaris