"M'he passat 93 dies sense poder sortir de la casa consistorial" declara un ex-regidor amb visibles símptomes d'ansietat
Les legislatures municipals són un joc on un grup de persones es tanquen en un ajuntament per enfrontar-se a diferents trencaclosques i aconseguir sortir-ne amb dignitat abans que s'acabin els 4 anys.
Tot i que de bones a primeres pot semblar simple, aquesta forma de lleure ha estat tot un fenomen. A Espanya ja estan funcionant més de 8.131 consistoris que ofereixen diferents versions del mateix joc. Alguns dels més curiosos són les Sociovergències, els governs independentistes o els coneguts com a "Ni de derechas ni de izquierdas, españoles" que són els que has de lidiar amb partits de dreta, homòfobs i racistes.
Des d'aquesta redacció ens hem posat en contacte amb un regidor (que vol mantenir-se en l'anonimat) que avui ha aconseguit sortir del ple municipal de Vilanova i la Geltrú, després d'anunciar fa tres mesos que en volia eixir, per parlar sobre alguns consells pràctics per desxifrar els trencaclosques i sortir d'aquestes legislatures. Entre ells, l'ex-regidor explica com evitar pistes falses, com organitzar els trencaclosques amb els què et trobes i quins llocs de l'ajuntament sempre has de revisar.
La senzillesa
Els governs municipals estan fets perquè una persona mitjana pugui ser capaç de sortir-ne. Tot i això, quan un grup polític intenta enfrontar-se a una d'aquestes legislatures, de vegades comença a pensar en mil maneres enrevessades de solucionar els reptes, quan la resposta sol ser més senzilla. Normalment els enigmes i entrebancs tenen una resolució breu i simple, no cal donar-hi més voltes de les necessàries.
I llegint les xarxes socials la ciutadania cada cop raona menys.
A poc a poc i bona lletra
La tendència que es té en entrar en un ajuntament és la de no aturar-se en cap moment, la pressió de tenir un temps limitat per sortir provoca una pressa que de vegades actua de barrera a l'hora de resoldre els trencaclosques o veure les pistes . Val la pena aturar-se uns minuts a pensar, quedar-se quiet i intentar veure les coses amb calma per trobar la solució.
Rols
No tots els membres del govern són capaços de veure totes les pistes o de resoldre tots els trencaclosques. Cadascú té les seves pròpies habilitats i cal saber aprofitar-les. Potser a un se li donen bé els números, un altre pot veure ràpidament pautes, un altre li agrada participar ens tots els `papats possibles, etc. Cadascú ha de sospesar abans d'entrar quins són els seus punts forts i febles, perquè, igual que pots tenir habilitats per un camp, en un altre vas coix. Per això la feina ha de ser en equip.
Pistes i pautes
A l'hora de trobar pistes ajuda l'organització, i col·locar les dificultats juntes facilita a tenir una visió més clara del que es té i del que falta. De vegades per això només cal comptar el nombre de costats o ordenar per mides el que tinguem davant nostre.
Els textos són un lloc on normalment es troben pistes. En aquests casos ajuda fixar-se en les paraules destacades en negreta, les que comencen en majúscula, la primera de cada línia... Qualsevol coincidència que hi hagi entre les diferents paraules de l'escrit que puguin formar una frase o donar-nos alguna idea de per on continuar.
Treball en equip
Tots aquests consells només funcionen si es duen a terme en equip. Per aconseguir finalitzar una legislatura de forma victoriosa és fonamental tenir en compte les persones que t'acompanyen, tant se val si són amics, familiars, enxufats o membres d'altres partits, heu d'escoltar-vos entre vosaltres i treballar en equip per trobar totes les pistes, resoldre tots els enigmes i escapar de l'ajuntament abans que s'acabi el temps.
0 Comentaris