La invasió dels cistells i els flabiols

La procreació folklòrica de la Geltrú s'institucionalitza en la Festa Major d'Hivern de Vilanova.
Els Tres Tombs ja no són l'acte més esperat de la ciutat. Mica en mica s'ha anat fent gros una mena de cercavila lliure inicial que amb els anys s'ha anat oficialitzant, bàsicament per omissió institucional, i on el Duc de la Cornamusa fa i desfà segons la seva voluntat.


Les Spice Girls de la cultura popular

El trastorn per acumulació o disposofòbia és un trastorn psicològic caracteritzat per la tendència a l'acumulació de forma excessiva.

El cas de la Geltrú és de les primeres Síndrome de Noé documentades enfocades al folklore i bestiari popular. Des de l'apropiació i manufacturació de les cotonines, fins a dia d'avui, el carrer de la rectoria ha sigut un pou d'acumulació de còpies i versions en vímet de figues i balls ja existents adaptades al  flabiol i al sac de gemecs, i creades amb la finalitat de poder omplir nínxols de mercat amb poca demanda.

No es d'estranyar que les muralles de la Geltrú no hagin pogut contenir aquesta procreació desmesurada, i Vilanova comenci a veure's colonitzada pel vim i el bot.


Imperialisme geltrunenc

La ciutat s'ha dotat d'un protocol de participació en actes de la Festa Major per evitar precisament   convertir els cercaviles en rues de Carnestoltes, o en cercaviles de Sant Pere de Ribes, que vindria a ser el mateix.

Molts balls, besties i colles de foc han hagut d'adaptar-se a aquest codi, però aquesta emergent associació no ho ha fet perquè ha sabut aprofitar-se del buit legal existent.

Qui hi ha entre els seus accionistes?

Què hi fan uns balls de la Geltrú a la Festa Major d'hivern de Vilanova?

L'Associació de Veïns del Centre Vila segueix pendent del caos de la Rambla Samà? O és que en qüestió de cultura popular ja té el peu posat a Canyelles?

Caldrà "recuperar" noves festivitats per poder donar sortida a totes aquestes colles, balls i entremesos?


Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.